Tenisçi Dirseği Nedir? Nasıl oluşur?
Tenisçi Dirseği Nedir? Nasıl oluşur? Önleyici Egzersizler ve Önerilen Fizik Tedavi yöntemleri nelerdir?
Nedir?
El bileğimizi yukarı kaldırmamızı sağlayan kaslarımızın başlangıç noktası dirseğimizin dış kısmındadır. Baş parmağımız tarafındaki bu bölge lateral epikondil olarak adlandırılır. El bileğinin zorlandığı aktivitelerden sonra burada meydana gelen ufak yırtıklar ve dejenerasyon sonrasında lateral epikondilit (tenisçi dirseği) meydana gelir.
Nasıl oluşur?
Lateral Epikondilit halk arasında bilinen ismiyle ‘’tenisçi dirseği’’ el bileğinin dinlendirilmeden kullanılan birçok aktivite sonrası karşımıza çıkmaktadır. Bunların arasında el bileğinin sürekli kaldırılıp indirilerek yapıldığı klavye ve mouse kullanımı, çekiç kullanma, bulaşık yıkama gibi sürekli ve tekrarlayıcı hareketler dirseğin zorlandığı durumlardır. El bileğinin zorlandığı raket sporları ile uğraşan sporcularda sıkça görülen bu hastalık bol kışlık hazırlık yapan, konserve hazırlayan ev hanımlarında da görülme sıklığı artmaktadır. Tesisatçılar, marangozlar, boyacılar, bankacılar, sekreterler ve ev hanımlarında sıklıkla görülmektedir.
Bu ağrı ilerleyen aşamalarda öyle can acıtıcı seviyeye ulaşmaktadır ki kavanoz kapağını açma, kapı kolu çevirme hatta tokalaşma anında bile dirseğin dış tarafında ağrı oluşturur. Önemsenmeyen dirsek ağrıları dinlendirmeyle rahatlık sağlamakla birlikte eğer tam iyileşme gerçekleşmemişse kronik bir hal alabilir. İlerleyen haftalarda ağrının yanı sıra kol kaslarında kuvvetsizliklerde sürece eşlik eder.
Önleyici Egzersizler ve Önerilen Fizik Tedavi yöntemleri Nelerdir?
Tenisçi dirseği isminden de anlaşılacağı üzere çok sık tenis oynayanlarda karşımıza çıkmaktadır. El bileğinin zorlayıcı hareketleri ile maç anındaki kazanma içgüdüsü ile yaralanmanın farkına varmayız. Yanlış raket tutuşu ve topa vuruş anında ters bir teknikle vuruş sakatlanmaya yol açmaktadır.
Fizyoterapistler olarak bizim nazarımızda tedavi etmek kadar sakatlanmayı önlemek de çok önemlidir. Bu yüzden öncelikle önleyici bir kaç bilgiden söz etmek istiyorum. Maç veya antrenman öncesi muhakkak ısınma egzersizleri ile başlamanızı tavsiye ederim.
Bunlar;
-kort etrafında 2 veya 3 tur tempolu yürüyüş,
-tenise başlamadan genel vücut ısınını arttırmak için ip atlama,
-arka uyluk ve ön uyluk bölgesindeki kaslarını esnetme,
– aşil tendonunun olduğu arka bacak kaslarını esnetme
-iç bacak kaslarını esnetme hareketi,
– kolu önden arkaya doğru çevirme hareketi,
– kolu yandan yukarı doğru kaldırma hareketi,
– dirseği bükerek arka grup kasları esnetme hareketi,
-el bileğini küçük parmak yönünde aşağı doğru bükerek esnetme hareketi
Esneme hareketlerinin yapılması sizin kortta yaralanma riskinizi en aza indirecektir.
Bunun yanı sıra oyun arasında dinlenme süresince vücutta soğuma olmaması adına olduğunuz yerde zıplama veya step çalışması ile vücut ısınızı kontrol etmeniz ve soğumamanız faydalı olacaktır.
Kas esnekliğinizi arttırmak için maç sonrası yapacağınız soğuma egzersizi dediğimiz germe egzersizleri ile kaslarınızı korunaklı hale getirmiş olursunuz.
Bunlara dikkat edemeden girdiğiniz bir maçta veya dikkat ettiğiniz halde maç esnasında yaptığınız ters bir hareket sonrasında yaralandığınızda ne yapacaklarımızı konuşalım.
Öncelikle bir sağlık kuruluşuna gidip doktorunuzun önereceği şekilde ilerleyin. Gerekli tetkikler ve değerlendirmeler yapıldıktan sonra doktorunuzun tavsiye etmesi durumunda fizik tedaviye başlayabilirsiniz.
Tenisçi dirseği yaralanmalarında akut dönemde dinlenmek, soğuk uygulama yapmak, epikondilit ortezi kullanmak ve fizyoterapistinizin sizin için önereceği egzersizleri yapmak faydalı olacaktır.
Eğer ağrılar azalmıyorsa veya erken dönemde yapmanız gereken dinlendirme sürecini gerçekleştiremediyseniz ağrınız devam edebilir hatta artabilir. Bu ağrı 4-6 hafta kadar süreyi bulduysa dejenerasyona bağlı olarak kronik ağrı gelişir.
Kronik ağrı döneminde Manuel terapi yöntemlerinden eklem mobilizasyonu, derin friksiyon masajı, kas, ligament ve tendonun elastikiyetini arttıracak tekniklerle fizik tedavi sürecine geç kalınmadan başlanması gerekir. Ağrılı süreçte bantlama ve germe egzersizleri ile ağrı azaltılır, eklem hareket açıklığı tekrar kazanılır. Ağrı kontrol altına alındıktan sonra fizyoterapistiniz kontrolünde güçlendirme egzersizlerine başlayabilirsiniz. Güçlenen ve esnekliğini kazanan kas artık sporunuza dönmenize olanak sağlar. Ve tekrar yaralanma riskinizi azaltmış olursunuz. Güçlendirme ve esneme hareketlerini yapmak sağlıklı kasın yaralanma riskini ortadan kaldıran egzersizlerdendir.
Sporunuzu aksatmadan yapabildiğiniz sağlıklı günler dilerim…