Çocuklar Nasıl Beslenmelidir?
Bebeklik döneminde sağlıklı beslenmeyi tercih ettiğiniz için sizleri tebrik ederim. Ancak çocuğunuz büyüdüğünde etrafında bulunan rafine şekerler ve abur cuburlarla tanışmaya başlayacaktır. Ayrıca sebze ve meyve yedirmekte zorlanacağınız zamanlar olacaktı
Sevgili anneler,
Bebeklik döneminde sağlıklı beslenmeyi tercih ettiğiniz için sizleri tebrik ederim. Ancak çocuğunuz büyüdüğünde etrafında bulunan rafine şekerler ve abur cuburlarla tanışmaya başlayacaktır. Ayrıca sebze ve meyve yedirmekte zorlanacağınız zamanlar olacaktır. Bu durumla başa çıkmak için aşağıdaki önerilere göz atabilirsiniz:
Öğün düzeni: Çocuğunuz için düzenli öğünler önemlidir. Kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği ve ara öğünlerin düzenli olmasına dikkat edin. Bu öğünlerde protein, karbonhidrat, yağ ve lif gibi tüm besin gruplarını içeren yiyecekleri sunmaya özen gösterin. Bu, çocuğunuzun büyümesi ve gelişmesi için önemlidir.
Süt ürünleri: Süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünleri kalsiyum ve protein açısından zengindir. Çocuğunuzun günlük kalsiyum ihtiyacını karşılaması için bu ürünleri tüketmesini teşvik edin.
Meyve ve sebzeler: Meyve ve sebzeler vitamin, mineral ve lif açısından zengindir. Çocuğunuza renkli ve çeşitli meyve ve sebzeler sunun. Onlara çeşitli meyve ve sebzelerin faydalarını anlatarak sebze ve meyve tüketimini teşvik edebilirsiniz.
Su tüketimi: Su, vücut için önemli bir bileşendir ve susuzluğu önlemeye yardımcı olur. Çocuğunuza su içmeyi alışkanlık haline getirmesini ve şekerli içecekler yerine su tercih etmesini sağlayın.
Zararlı yiyeceklerin sınırlanması: Şekerli içecekler, abur cuburlar, fast food gibi işlenmiş gıdalar sağlıksızdır. Bu tür besinlerin tüketimi, çocuğunuzun ileride obezite, diyabet, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini artırır. Bu nedenle bu tür besinlerin tüketimini sınırlamaya çalışın. Çünkü bazen abur cuburları ödül olarak sunarak çocuğunuzun ilgisini çekebilirsiniz. Örneğin, “Meyveni yersen çikolata yiyebilirsin” veya “Yemeğini bitirirsen sana sürpriz var” gibi cümleler kullanabilirsiniz. Ancak yemeğin ve abur cuburların zamanının ayrı olduğunu arada sırada abur cubur tüketebileceğini anlatmanız önemlidir.
Rol model olma: Ebeveynler olarak çocuğunuz için en büyük rol model sizlersiniz. Eğer siz meyve ve sebze tüketiyorsanız, çocuğunuz da sizinle aynı sofrada onları gördüğünde onları yemeye daha istekli olacaktır. Ancak fast food tarzı beslenip abur cubur tüketiminiz fazlaysa, çocuğunuz da onlara yönelebilir.
Sevgiyle ve sağlıkla kalın.
Diyetisyen Nurselin Abacı