Teknolojik Batıl İnançlar, Yanlış Bilinenler
İnternetin en büyük nimetleri olan sosyal medya ve forumların kullanımı ile insanlar artık çoğu bilgiyi daha hızlı ve kolay öğrenebiliyor. Peki, siz çoğu kullanıcı gibi ilk çıkan sayfaya mı inanıyorsunuz yoksa teyit edilmiş gerçek bilgilere mi?
İşte bu makalede internette anlatılan yanlışlardan bahsedeceğim, teknolojide yanlış bilinenler, boşa kürek çekmeler, uydurma şehir efsaneleri vs.
Konu teknoloji olunca, kapsamlı bir sektör olduğu için en çok kullanılan ürünler ile devam ediyorum; cep telefonu, tablet ve laptop…
“Suya Düşen Telefonu Pirince Yatırmak(!)”
Pirincin her ne kadar nem çekme özelliği olsa da, öyle birkaç dakikada kurutma özelliği falan yok. Suyla yeni temas eden telefonu, içi pirinç dolu büyük bir kavanoza bile koysanız bir günde bile kurumaz. Suya düşen telefona yapılacak ilk hamle mümkünse bataryasını çıkarın eğer dâhili batarya ise en kısa sürede söküp batarya tırnağını kaldırarak voltajı kesin. Çünkü dolu bir batarya ile telefonunuz çürüyene kadar oksit yapmaya devam eder. Tamiratı mümkün olmayan seviyelere gelebilir.
“Suya Düşen Cihazı Fön Makinesi İle Kurutmak.”
Her ne kadar sıcak hava da üflese, fön makinesi de sıvıyı hemen kurutmaz. Hava kuvvetinin verdiği hareket ile sıvıyı bir yerden alıp diğer bölgelere taşır. Buda cihazın sağlam iken bozulmasına sebebiyet verebilir. Yukarıda bahsettiğim gibi ilk işlem batarya sökmek olmalı.
“Şarjı Az Giden Bataryayı Isırmak (!)”
Çoğu kişide gördüğüm ilginç bir durum bu. Öyle ki dişlerinin verdiği kaşıntıdan ötürü mü yoksa yanlış bilgiden midir nedir bunları da görüyoruz. Ama dikkat; batarya ısırmak, ezmek, delmek çok tehlikeli bir yanlıştır. İnternete batarya patlaması yazıp, oradaki birkaç video izleyerek ne kadar da cesaretli olduğunuzu görebilirsiniz. Batarya ezmek şarjı kapasitesini arttırmaz aksine azaltır, fakat bunu sıradan tek kullanımlık AA piller için tam tersine işe yaradığını söyleyebilirim. Aradaki fark; tek kullanımlık pillerde risk yoktur.
“Telefonu Gece Şarja Takıp Sabah Çıkarmak.”
Yapmayan neredeyse yok kadar azınlıkta. Fakat bu da yapılmaması gereken yanlışlardan biri. Haberlerde gördüğümüz bazı ev yangınları bu sebepten çıkıyor. Her ne kadar da kaliteli telefon- tablet de kullansanız, uzun süre şarjda bekleyen cihaz içindeki batarya zamanla şişerek patlamaya sebebiyet verebilir. Bir diğer risk de şarj aletinden kaynaklanıyor. Voltaj dengesizliği sebebi ile kısa devre olup hem cihazınızı bozma ihtimali hem de yangın çıkarma ihtimali olabilir. Mantıklı olan hareket gözümüzün önünde kafamız rahat şekilde şarj olmasıdır.
“Şarjda İken Oyun Oynamak, Arama Yapmak.”
Sıkça yapmadığınız sürece sorun yok fakat sürekli olarak şarjda arama yaparak veya yoğun kullanıma devam ederseniz cihaz bataryası ömrünü daha kısa sürede tamamlar. Üst paragrafta da yazdığım gibi uzun süre şarjda bekleyen cihaz içindeki batarya zamanla şişerek patlamaya sebebiyet verebilir. Şarjda patlayan telefon haberlerini araştırarak yanlış kullanımda ne kadar da tehlikeli olabileceğini anlayabilirsiniz.
“Dizüstü Bilgisayarın Bataryasını Çıkarıp Kullanmak.”
Bilgisayarından kopamayan güzel insanlardaki güzel düşüncelerden geliyor bu yanlış. Bu güzel insanlar istiyor ki batarya çabuk bozulmasın yeni kalsın. Fakat şöyle bir durum var ki, lion polimer şarjlı piller kalitesine göre 3-6 ay sonra şarj olmadığında bozulmaya başlar. Siz kıyıp kullanamadığınız bataryanızı, hiç kullanmadan çantasında bekletiyorsunuz. Fakat gün gelip takıyorsunuz bir bakmışsınız bozulmuş, iş işten geçmiş. Dahası bataryasız kullanılan laptop, anlık elektrik kesintisinde dosya kaybı ve HDD-SSD arızalarına sebebiyet verebilir. Bilgisayarınızı mümkünse batarya ile kullanın, bozuk ise yenisi ile değiştirin.
“Yeni Batarya veya Yeni Telefon Aldım. İlk Şarjda Uzun Süre mi kalsın?”
Tuşlu telefonların yoğun kullanıldığı 2000-2010 yılları arasında bu soru için evet diyebilirdim. Çelik kaplama lityum iyon bataryaların yapısı uzun süre şarjda kalması sonrasında uzun ömürlü performans veriyordu. Fakat artık lityum iyon polimer piller ile bu durum tam tersine döndü. Artık nerdeyse tüm cihazlar lityum iyon polimer kullandığına göre daha kısa süreli şarjda kalması daha sağlıklı. Yani cevabım hayır, uzun süre şarjda değil 2 saat yeterli…
Şimdilik aklıma gelenler bunlar yine sormak istediklerinizi yorum kısmında sorabilirsiniz elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.
Saygılarımla…
Ramazan AKTAN