Dolar 28,9846
Euro 31,2142
Altın 1.864,65
BİST 7.913,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 19°C
Hafif Yağmurlu
Adana
19°C
Hafif Yağmurlu
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 19°C
Per 19°C

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Süreci

4 Temmuz 2023 00:38 | Son Güncellenme: 3 Kasım 2023 00:40
16

Değerli bebek annelerim biliyorum ek gıdaya geçiş sürecinde kafanız karışıyor. Aklınıza birçok soru geliyor. Etraftan, komşulardan, ailenizden birçok öneri tavsiye duyuyorsunuz ben hangisini yapıp uygulayacağım diyorsunuz.

Bebeğimizin büyümesi, zeka gelişimi, hastalıklardan korunması açısından doğumundan itibaren 2 yıl çok önemlidir. Eğer sütümüz varsa ilk 6 ay boyunca bebeğimizi anne sütüyle beslememiz yeterli olacaktır.

Ek gıdaya erken veya geç başlamanın zararları vardır. 4 aydan önce ek gıdaya başlandığında ishal, enfeksiyon hastalıkları, alerjik reaksiyonlar, anne sütünde azalma görülebilir. Ek gıdaya geç başlandığında ise büyüme geriliği, bağışıklıkta azalma, ishal, enfeksiyon hastalıkları, vitamin ve mineral eksiklikleri görülebilir.

Ek gıdaya başladığımız süreçte anne sütüne eğer Formula mama kullanıyorsa devam etmeliyiz. İlk olarak besinlere tadım olarak 1 tatlı kaşığı olacak şekilde mevsimine uygun sebze ve meyve püresi ile başlayabilirsiniz. Sonraki başlayabileceğimiz besin ise yoğurttur. Ev yapımı taze, ekşi olmayan yoğurdu 1 tatlı kaşığı olarak bebeklerimize başlayabilirsiniz.

Bebeklerde yumurta ek gıdaya başlanırken öncelikle haşlanmış yumurtanın sarısı tam pişmiş bir şekilde 1/4 başlanmalıdır. Halk arasında yeme kolaylığı olduğu için rafadan yumurta önerisi gelebilir anneler bu konuya dikkat etmeliyiz. Tam pişmemiş yumurtada mikroorganizmalar oluşabilir. Bebeğiniz için zararlıdır.

7. ayda bebeklerde çiğneme hareketleri başlar.  Püre kıvamında iyi ezilmiş kıymalı ve sebzeli yemekleri yiyebilir. Yumurta sarısının tamamı, yoğurt, et, tavuk, balık,  sebze püre veya sebze çorba yiyebilir.

8. ayda dilin iki yana doğru hareketleri ile lokmayı ağzında döndürür. İyi ezilmiş tuzsuz ev yemekleri, tam yumurta, tahıl ve kurubaklagil ezmeleri yiyebilir.

12. ayda kolay çiğnenebilen tüm yiyecekleri aile sofrasında oturup yiyebilir.

12 aydan önce inek sütü, keçi sütü, koyun gibi sütler alerji durumuna neden olabileceği için verilmemelidir. Ayrıca çilek, bal da alerjik reaksiyonlara neden olabilir. 1 yaşında kontrollü bir şekilde başlanmalıdır.

Bebeklerimizin böbrekleri 1 yaşına kadar tam gelişmemiş oldukları için 1 yaşına kadar yemekleri tuzsuz yapılmalıdır.

Sevgili annelerim bebeğinizi en iyi siz tanır ve beslersiniz. Lütfen çevreden gelecek olumsuz yorumlara, farklı önerilere karşı içiniz rahat olsun. Aklınıza takılan sorular için çocuk doktorunuzdan veya diyetisyeninizden yardım alabilisiniz.

Sevgiyle kalın.

Diyetisyen Nurselin Abacı

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mobil Teknoloji Haberleri Teknoloji Haberleri Web Hosting