Dolar 28,9846
Euro 31,2142
Altın 1.864,65
BİST 7.913,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 19°C
Az Bulutlu
Adana
19°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 19°C
Per 19°C

Ekşi Maya Nedir ve Neden Önemlidir?

10 Şubat 2021 01:10 | Son Güncellenme: 3 Kasım 2023 01:11
15

İnsanların ekmek  ve ekşi mayayla  uzun bir geçmişi bulunmaktadır fakat günümüzde hızlı üretime uygun olması nedeniyle fabrikasyon mayaların kullanılması yaygınlaşmıştır.  Son yıllarda bireyler,  ekşi mayalı ekmeklerin sağlık üzerindeki etkisi  ve lezzetiyle yeniden ekşi mayaya önem vermeye başlamışlardır.

Ekşi maya, ekmek yapımında kullanılan en eski fermantasyon yöntemidir. Ekşi maya temelde eşit miktarda un ve suyun bir araya getirilmesiyle uygun sıcaklıkta ve uygun zaman aralığında bekletilip ekşitilmesi ve yine belirli miktarda un ve su eklenerek  beslenmesi ile oluşmaktadır.

Ekşi mayanın; buğday ve çavdar ekmeklerinin raf ömrünü, dokusunu, lezzetini ve besin değerini  yükseltmek için  kullanıldığı kanıtlanmıştır. Ana işlevi, daha fazla gözenekli ekmek üretmek için hamuru mayalamaktır.

Ekşi mayanın sağlık ve ekmek üzerine çok sayıda olumlu etkileri vardır. Bunlardan bazıları aşağıdaki şekilde özetlenebilir:

Ekşi maya ekmeğe “ E, B1, B6, B12, tiamin, niasin, folat ve riboflavin vitaminlerini; potasyum, çinko, demir, magnezyum, selenyum, kalsiyum, fosfor ve manganez minerallerini sağlamaktadır.

Ekşi maya kullanımı; ekmeğin aromasını, yapısını ve raf ömrünü olumlu yönde etkilemektedir.

Ekşi mayada bulunan mikroorganizmalar kompleks karbonhidrat olan nişastanın sindirilebilirliğini geciktirmesiyle kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.

Maya ve laktik fermantasyon kombinasyonu, biyoaktif bileşiklerin oluşumunu sağlamakta ve mineral biyo yararlanımını arttırmaktadır.

Tam tahıllı buğdayın lif ve oligosakkaritleri de sistemik düşük dereceli inflamasyon ve kronik metabolik hastalıkların ilerlemesinde rol alan bağırsak mikrobiyotası üzerinde prebiyotik bir etkiye sahiptir.

Ekşi maya tam tahıllı, lif bakımından zengin veya glütensiz ürünlerin duyusal kalitesini arttırmaktadır.

Ekşi mayalanma süreci kepekli veya buğday ekmeğinin glisemik indeksini azaltmaktadır.

Kepekli ekşi mayalı ekmeğin bir başka özelliği de yüksek tahıl lifi alımı, koroner kalp hastalığı, obezite ve kolorektal kanser riskini azaltmaktadır.

Sizler de evinizde mis gibi ekşi mayalı ekmek yapmaya ne dersiniz?

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mobil Teknoloji Haberleri Teknoloji Haberleri Web Hosting