Ramazan Bayramı Beslenme Önerileri
11 ayın sultanı Ramazan ayı bizlere veda ediyor. 1 ay boyunca oruç tutup hem bedenimizi hem ruhumuzu dinlendirdik. Bedenimiz, metabolizmamız 1 ay boyunca farklı çalıştı.
11 ayın sultanı Ramazan ayı bizlere veda ediyor. 1 ay boyunca oruç tutup hem bedenimizi hem ruhumuzu dinlendirdik. Bedenimiz, metabolizmamız 1 ay boyunca farklı çalıştı. Kimileri iftarda, sahurda yiyip içtiğine dikkat edip rahatsızlanmadı, kimileri ise fazla kaçırıp hazımsızlık, kabızlık şikayetleri çekti.
Peki şimdi ne yapacağız? Öncelikle bayramın 1. Günü hafif bir kahvaltı yapmanızı öneriyorum. Peynir, zeytin, yumurta, bol yeşillik, domates ve salatalık gibi. Hamur işi, kızartma, işlenmiş gıda olan sucuk, salam ve sosisten uzak durulmalıdır. Öğle yemeğinde ise hafif bir çorba, zeytinyağlı sebze yemeği veya salata ve yoğurt tüketilebilir. Akşam yemeğinde ise etli bir sebze yemeği veya 3 adet köfte veya 2 tavuk baget yapıp yanında bol salata ve ayran ile tüketilebilir.
Ayrıca tüm gün öğünlerde ekmek olarak tam buğday, çavdar, tahıllı veya kepekli unlardan yapılmış ekmeklerden 1-2 ince dilim tüketilebilir. Milletimizin en çok sevilen özelliği misafirperver olmasıdır. Bayramlaşmaya gittiğimiz evlerde çay, kahve,tatlı, bayram şekeri ikramları oluyor. Fazla çay ve kahve tüketimi çok fazla miktarda kafein içerdiği için, anksiyete, kalp ritim bozukluğu, uykusuzluk, huzursuzluk ve bulantıya yol açar. Fazla miktarda tüketilen tatlı ve şeker ise kan şekerimizi bir anda fazla yükselmesine ve ardından ise düşmesine neden olabilir.
Çay,kahve ve şekerli ürünlerin aynı anda çok miktarda tüketilmesi ise dehidrasyon dediğimiz vücuttan fazla sıvının kaybına yol açar. Bu nedenle çay, kahve ve şekerli ürünlerin fazla tükettiğimiz durumlarda su miktarını da fazla tüketmemiz gerekir. Herkese sağlıklı, huzurlu, sevgi dolu bayramlar dilerim.
Diyetisyen Nurselin Abacı