Oruç Tutmanın Psikolojik Etkilerine İlişkin Araştırmalar
Orucun insan psikolojisi üzerindeki etkilerinin incelendiği araştırmalarda, oruç tutmanın olumlu etkilerinin varlığı ortaya konulmuştur. Orucun üniversite öğrencileri üzerindeki psikososyal etkisinin incelendiği bir araştırmada, öğrencilerin %83,6’sı orucun öz denetimi güçlendirdiği, %79,8’i merhameti, %67’si ise sabır ve hoşgörüyü artırdığı yönünde görüş bildirmişlerdir.
Diğer bir araştırmada katılımcıların neredeyse tamamına yakını (%94) oruçlu olmanın muhtaçlara karşı merhametli ve yardımsever olmayı artırdığını belirtmişlerdir.
Yapılan bir başka araştırmada ise katılımcıların %70,4’ü oruçlu iken kendilerinde olumlu değişiklikler gözlemlediklerini ifade etmişlerdir. Orucun psikolojik iyi oluşa katkıları bazı deneysel araştırma sonuçları ile de desteklenmiştir.
Diğer bir çalışmada ise oruç tuttuklarını beyan eden gönüllü katılımcılara ramazandan bir hafta önce ve ramazanın son haftasında Depresyon Anksiyete Stres ölçeği uygulanmıştır ve kişilerde depresyon, anksiyete ve stres yaygınlığının daha düşük olduğu tespit edilmiştir.
Sonuç olarak oruç ve ramazan, bireyin manevi potansiyellerini iyi bir şekilde kullanabilmesine, duygu ve düşüncelerinin derinleşmesine, manevi yönden olgunlaşmasına elverişli bir iklim oluşturmaktadır.