Dolar 28,9846
Euro 31,2142
Altın 1.864,65
BİST 7.913,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 19°C
Az Bulutlu
Adana
19°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 19°C
Per 19°C

MİLLÎ MÜCADELEDE POZANTI VE POZANTI KONGRESİ

18 Temmuz 2011 01:51 | Son Güncellenme: 3 Kasım 2023 02:01
17

Değerli okurlarım, bu hafta sizlere Pozantı’mız için çok önemli ve gurur tablosu mahiyetindeki tarihi bir olayı konu edinen bir kitabı tanıtacağım. Eserin ismi, aynı zamanda yazımın da  başlığı olan isim: Millî Mücadelede Pozantı ve Pozantı Kongresi.

“Unutmayınız ki tarih doğru kaynaklardan okunmazsa başındaki tekerleme çıkarılmış demektir.” Sözümü hatırlatarak tanıtım yazıma başlamak istiyorum çünkü bu yazımı, tarihi muhteviyatıyla dikkat çeken bir kitap için kaleme aldım.

Pozantı’mıza yepyeni bir vizyon kazandıran Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın, belediyeciliğin sadece kanalisazyon ve yol yapmak gibi kısır bir iş olmadığı fikrini savunduğunu onu tanıyan herkes bilir.

Göreve geldiği günden beri  kültürel ve sosyal faaliyetlere önem veren Başkan Çay, Pozantı’nın Kurtuluş Savaşı’ndaki ehemmiyetine ve rolüne dikkat çekmek için daha önce Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferanslardan sonra Pozantı Kongresi’ni akıllarda daha kalıcı tutmak için ünlü tarihçilerimize bir de kitap yazdırdı.

Daha önce geçtiğimiz mayıs ayında “Pozantı’nın Kurtuluşu ve Şehit Kasım Hoca” isimli eseri Pozantılılara kazandıran Başkanımız, son olarak da daha bilimsel ve itibarlı bir eser olan “Millî Mücadelede Pozantı ve Pozantı Kongresi” isimli eseri hazırlatıp neşrettirerek hem Pozantı’nın Türkiye tarihindeki yeri ve önemine ışık tutuyor hem de Pozantılı gençlerin, yaşayıp büyüdüğü şehrin tarihini en iyi ve en doğru bir şekilde öğrenmeleri için ortaya ölümsüz bir eser bırakıyor.

“Millî Mücadelede Pozantı ve Pozantı Kongesi” isimli bu tarih eseri, Prof. Dr. Cezmi Eraslan, Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan, Doç. Dr. Kemal Çelik ve Yrd. Doç. Dr. Süleyman Hatipoğlu gibi tarih biliminde bir çok başarıya imza atmış akademisyenlerce ortak olarak kaleme alındı.

Eser, Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın “Sunuş”uyla başlayıp Muhterem Cezmi Hoca’nın “Önsöz”üyle devam ediyor.

Kitap, toplam üç bölümden oluşmakta.

Birinci bölümde, Mütakere dönemi çok geniş bir pencereden ele alınıp bir kez daha aydınlatılmış ve Anadolu’da yapılan bütün kongreler hakkında derinlemesine bilgiler verilerek okura, kitabın üçüncü bölümünde bu kongrelerle Pozantı Kongresi arasındaki farklılıkları görme olanağı ilk kez sunulmuştur. Göze çarpan en önemli fark da Pozantı Kongresi’nin bütün dünyaya ve İslam alemine sesleniyor nitelikte olmasıdır.

İkinci bölümde, artık eserin ana konusu üzerinde durulmuş ve Pozantı’nın Fransızlarca işgaline, Pozantı cephesine ve nihayetinde büyük zaferimiz olan Pozantı’nın kurtuluşuna yer verilmiştir. Yine bu bölümde 1918’den 1920’ye kadar Pozantı’nın siyasî geleceğiyle uzaktan yakından alâkadar olan bütün olaylar enine boyuna ele alınmış ve Pozantılı milis güçlerinin düşmanı tarumar edişi objektif bir şekilde kaleme alınmıştır.

Üçüncü bölümde ise Pozantı’da sağlanan barış ortamında gerçekleştirilen Pozantı Kongresi ele alınıp aydınlatılırken; 5 Ağustos ve 8 Ekim 1920 tarihli olmak üzere iki ayrı kongre düzenlendiği gerekçeleriyle birlikte okuyucuya sunulmuştur. Mustafa Kemal Paşa başkanlığında yapılan Birinci Pozantı Kongresi’nin,İkinci Pozantı Kongresine göre daha yoğun bir gündemle toplandığının da altı çizilmiştir.

Peki, “Karaisalılar, 5 Ağustos 1920’de yapılan birinci kongreden hemen sonra  niçin Pozantı’yı ve Pozantılıları kıskanıp çileden çıktılar?” Hiç merak ettiniz mi?

Sorunun cevabı işte bu başvuru ve kaynak eser niteliğinde olan “Millî Mücadelede Pozantı ve Pozantı Kongesi” adlı kitapta.

Pozantılı olmak, Pozantı tarihini bilmekten geçer,

Pozantı tarihini bilmek de bu kitabı okumaktan geçer!

Dikkatli okumalar dilerim…

Not: Bu yazım ilk olarak 18 Temmuz 2011 günü 5 AĞUSTOS gazetesinde yayımlanmıştır.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
30 Eylül 2011 01:44
24 Temmuz 2020 01:25
8 Mart 2021 01:05
24 Aralık 2020 01:16
23 Kasım 2008 01:53
11 Aralık 2022 01:18
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mobil Teknoloji Haberleri Teknoloji Haberleri Web Hosting