Dolar 28,9846
Euro 31,2142
Altın 1.864,65
BİST 7.913,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 19°C
Az Bulutlu
Adana
19°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 19°C
Per 19°C

Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz?

27 Mart 2023 00:30 | Son Güncellenme: 3 Kasım 2023 00:31
22

Akıllarda bu sorular çok fazla oluyor.

Birçok meslektaşım ve doktor arkadaşlarım ilk günden bu yana,  gazete yazılarında, köşe yazılarında veya televizyonda çok güzel öneriler veriyor. Bu tavsiyeleri dikkatle okuyoruz, izliyoruz.

Peki, sonra ne yapıyoruz, uygulamaya geçebiliyor muyuz? Önemli olan o.

Ramazan ayının ilk günü ilk oruç diyerek güzelce iftar sofraları hazırlıyoruz. Çeşit çeşit yemekler iftarlıklar koyuyoruz sofraya. Tatlılar alıyoruz.  Oturup güzelce ailecek zamanlar geçiyoruz. Oruç tutmaya devam ettikçe misafir çağırıp misafirliğe gitmeye devam ediyoruz. Yine aynı sofralar hazırlanmaya, kurulmaya devam ediyor.

Bir ibadet olan Ramazan ayı yeme içme ayına dönüşmüş oluyor ardından da bolca kilo alıyoruz.

Peki, ne yapmamız lazım? Öncelikli olarak çok çeşit yemekler yapmak yerine çorba, ana yemek, salata, yoğurt ve ekmek şeklinde olacak sofralar hazırlamamız lazım. İftarlık olarak sırasıyla hurma, zeytin vb. aperatif yiyecekleri soframıza ekleyebiliriz.

Orucumuzu hurma veya zeytin ile açıp az miktarda su içip çorba ile devam etmeliyiz. Fazla miktarda içilen su mideyi hızlı doldurup ihtiyacımız olan besinleri tüketmemizi engelleyebilir.

Çorbamızı içince 5-10 dakika ara verip midemizi ana yemek için hazırlamalıyız. Daha sonra ana yemeğimizi yavaş bir şekilde yerken ara ara suyumuzu içebiliriz. Yemeğimize göre içecek olarak ayran ekleyebiliriz.

Kola, şalgam gibi içecekleri iftarda tüketmemiz doğru bir tercih değildir.

İftardan bir iki saat sonra tatlı olarak meyve tüketebiliriz. Ben tatlı olmadan yapamam diyenler ise hafta da 1-2 gün olacak şekilde sütlü tatlıları veya çok ağır olmayan tatlıları tüketebilirler.

Uyuyana kadar en az 1 litre su içmeliyiz.

Ramazan ayı boyunca yazılarımın devamı gelecektir. Takipte Kalın.

Diyetisyen Nurselin Abacı

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mobil Teknoloji Haberleri Teknoloji Haberleri Web Hosting