Dolar 28,9846
Euro 31,2142
Altın 1.864,65
BİST 7.913,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 19°C
Hafif Yağmurlu
Adana
19°C
Hafif Yağmurlu
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 19°C
Per 19°C

Brachial Pleksus Yaralanması: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

24 Ocak 2022 00:11 | Son Güncellenme: 3 Kasım 2023 00:12
12

Brakial Pleksus, boyun seviyesindeki omurilikten çıkan sinir köklerinin birleşerek birbirleri ile bağlantı oluşturduğu büyük bir sinir topluluğudur.

Brakial Pleksus, boyun seviyesindeki omurilikten çıkan sinir köklerinin  birleşerek birbirleri ile bağlantı oluşturduğu büyük bir sinir topluluğudur. Bu sinirler kürek kemiği, omuz ve kol kaslarının hareketini ve duyusunu sağlar.

Herhangi bir sebeple hasara uğraması sonucunda kürek kemiği, omuz, dirsek, el bileği, el ve parmak kasları etkilenebilir. Zedelenmenin şiddetine ve sinirin zedelenen bölümlerine göre çalışmayan veya etkilenen kaslar değişiklik gösterir.

2019 yılında 6 aylıkken tedavisine başladığımız bir hastamızdan bahsetmek istiyorum.  Daha 6 aylıkken sağ kolunu hareket ettiremediği  annesi tarafından fark edilen bebeğimiz uzman hekimlerimizin yaptığı testler ve konulan teşhis sonrası fizik tedaviye yönlendirildi. Brahial pleksus sinirindeki hasar sonucu sağ kolunu kullanamıyordu. Omuz , dirsek , el bileği ve parmaklarda güçsüzlük olan bebek hastamızda , başlangıçta eklem hareket açıklığını korumayı hedefledik. Aktif-asistif güçlendirme egzersizleriyle çalıştık, kısa olan kaslarına germe egzersizleri yaptık.

Kimi zaman uyarılmasını istediğimiz spesifik bölgelerini gıdıklayarak veya bebeğin dikkatini çeken oyuncakları ile aktif kas hareketini ortaya çıkarmayı hedefledik.  Ailesine yaptırmaları gereken egzersizleri ev ödevi olarak yapmalarını ve tedavide etkin rol almalarını istedik. Bu zorlu süreçleri geride bıraktığımız 120 seans yaklaşık bir buçuk yılımızı almıştı. Bu süreç sonrası bebek hastamızın gösterdiği gelişme hepimizi sevindirdi.

Artık kolunu istediği gibi kaldırıyor, elleriyle oyuncaklarını kaldırabiliyor , etrafına gülücükler saçarak oyun oynayabiliyor.

Şuan çok az ince beceri fonksiyonlarında zorlanan bebeğimizin fizik tedavisi devam ediyor. Diğer arkadaşları gibi sağlıklı bir şekilde kolunu kullanmaya başlayıp, anatomik ve fizyolojik sınırlarını tamamladığında sonlandıracağız seanslarını.

Lütfen tedaviyi ertelemeyin.Nörolojik problemlerde bir günün bile çok önemi var. Doğru tedavi kadar erken tedavinin de iyileşmeye olan katkıları yadsınamaz.

Özellikle brachial pleksus tanısında 2 yaş ve üzerinde tedaviye gelen hastalarda iyileşme bu kadar kolay ve etkin olmuyor. Hem iyileşme süresi uzuyor hemde bu kadar ileri seviyede iyileşme olmuyor.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecinde,  Ailenin ev egzersizlerine gösterdiği özen ve günlük ev egzersizlerini  uygulaması hastamızın sağlığına kavuşmasını hızlandırıyor. Fizyoterapistler olarak hastalarımıza ödev olarak verdiğimiz ev egzersizlerini yapmalarına çok ihtiyacımız var

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mobil Teknoloji Haberleri Teknoloji Haberleri Web Hosting