Dolar 28,9729
Euro 31,1538
Altın 1.867,97
BİST 7.913,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 16°C
Yağmurlu
Adana
16°C
Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 17°C
Pts 14°C
Sal 18°C

Çocuklara Kurban Bayramını Anlatmak

23 Haziran 2023 00:34 | Son Güncellenme: 3 Kasım 2023 00:35
39

Bayram herkes için farklı anlamlar içermektedir. Çocuklarda ise bayramın anlamını algılama yetisi içinde bulundukları gelişim dönemine göre değişkenlik göstermektedir.

Çocuklar için bayram; sevgi, hediyeleşmek ve mutluluğun sembolüdür. Bayramlar çocukların sosyal ve duygusal anlamda gelişimine katkı sunmaktadır. Hayvanları seven ve onlarla bağ kurabilen çocuklar için kurban bayramı hassas olan bazı noktaları taşıyabilir.

12 yaşlarından itibaren çocuklar soyut düşünme becerileri geliştikçe bilgi almaya daha hazır olurlar. Kurbanın bir ibadet olduğunu ve bunun bu bayram içerisinde yaşandığını idrak etmeye başlarlar. Bu dönemde kurbanın manevi yönü ve kurban kesimi hakkında bilgiler de paylaşılabilir.

Okul öncesi ve ilkokul düzeyindeki çocuklar henüz soyut düşünme becerileri gelişmediği için kurbanı ve kurban bayramını tüm boyutları ile anlayamazlar. Bu dönemdeki çocuklarımızla kurban bayramını sevdiklerimizi ziyaretler, hediyeleşmeler ve yardımlaşmalarla yaşayabiliriz. Çocuklarla bayramın sosyal yönünü yaşamak uygun olacaktır. Kurbanın teslimiyet yönü, hayvanı kurban etmek gibi konulara bu yaş grubu hazır olmayacaktır.

Bayram sabahı, odasını süslemek, yeni kıyafetlerini giydirmek anılarında güzel izler bırakacaktır. Çocuklarınıza içinde bayram geçen hikâyeleri ve anıları anlatabilirsiniz. Bayram bilincini geliştirmek için akraba, arkadaş ziyaretlerinden söz ederek bu ziyaretlerinin öneminden bahsedebilir, ziyaretlerinizi birlikte gerçekleştirebilirsiniz. Bir diğer husus ise çocukların kurban kesimine yakinen şahit olması hassas bünyelerinde travmatik süreçlerin başlamasına yol açabilir. Bu yüzden 12 yaşından küçük çocukların kurban kesim alanlarında bulundurulmamasına dikkat edilmelidir.

Kültüre ve Yaşa Göre Etkiler Değişiyor

Çocukların kurban kesimini görmemesi ve sonucunda oluşabilecek olası olumsuz etkiler, çocukların yaşadıkları bölge ve kültüre göre farklılıklar gösterebilmektedir. Hayvancılıkla uğraşan bölgelerde, daha önce defalarca hayvan kesimini gören çocuklar, kurban bayramında hayvan kesimini gördüğünde, şehirlerde yaşayan ve eti sadece markette gören çocuklar kadar olumsuz etkilenmeyebilirler. Fakat genel olarak çocuklara kurban kesme davranışı anlatırken ve dikkat etmemiz gereken noktalar  yaş gruplarına göre değişmektedir.

Çocuk kaç yaşında olursa olsun, kurban kesimini izlemeye zorlanmamalıdır. Kesim anına şahit olmuş çocuklara ise hayvanın acı çekmediği vurgusu yapılıp, bayramın sosyal boyutlarına vurgu yapılmalıdır. Çocuk kurban kesiminden dolayı üzüldü ya da korktu  ise bunu geçiştirmeden ya da alay etmeden, duygusunu paylaşmasını sağlayıp, dinlenmelidir.

Çocuklarımızın sağlıklı psikolojik ve sosyal gelişimi için hepimizin dikkatli davranacağı, huzurlu ve mutlu bir bayram dilerim.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mobil Teknoloji Haberleri Teknoloji Haberleri Web Hosting