Bel Ağrısı İle Başa Çıkmanın Etkili Yolu
Bel ağrısı aşırı yüklenmelerde ve aşırı soğuklarda arttığı gibi kış aylarından yaz aylarına geçtiğimiz bu mevsim geçişlerinde de artan bir durumdur. Şu dönemlerde birçok kişinin yaşadığı sorun olduğu için bu konuyu kaleme almak istedim.
Bel ağrısı aşırı yüklenmelerde ve aşırı soğuklarda arttığı gibi kış aylarından yaz aylarına geçtiğimiz bu mevsim geçişlerinde de artan bir durumdur. Şu dönemlerde birçok kişinin yaşadığı sorun olduğu için bu konuyu kaleme almak istedim.
Halk arasında bel tutulması, kengi, yel girmesi olarak adlandırılan bu durumlar etkin tedavi yöntemleri ile son bulmaktadır.
Bel fıtığı yok olur mu?
Bu soruyla gelen danışanlarıma söylemem gereken öncelikle maalesef fıtık tamamen yok olmaz ama çevre kaslardaki spazm çözülerek ağrı azaltılır ve çevre kas doku güçlendirilerek fıtığın ilerlemesi önlenebilir. Daha iyi ifade edebilmek için mekanizmadan da bahsetmek istiyorum. Omurlarımız arasında diskler var ve disklerin merkezinde çekirdeği (nükleus) var. Omurların çevresindeki kas dokunun güçsüzlüğü ile kemik dokuya yükün binmesi sonucu bu disklerin çekirdeği aşırı basınç altında kalır ve omurlar arası disklerin çekirdekleri(nükleusları) dışa doğru şekil bozukluğu meydana getirir. Bu çıkıntı zamanla omiriliğe bası yaparak bel fıtığının ağrı ile hissedilmesine yol açar.
Şayet danışanımız bu bası yeni oluşuyorken önlem alıp tedavi ile kemiklerden yükü azaltıp tekrar kaslar yardımıyla diske binen yükü alırsa bu diskin arasındaki nükleusdaki bozulma düzelip yine eski formuna dönüşür.
İleri aşamada ve uzun süredir devam eden durumlarda malesef nükleusdaki dejenerasyon (fıtıklaşma) düzelmez.
Kasa yaptığı spazm ve kuvvetsizlik sorunu çözüldüğünde ise ağrılar azalır ve normal yürüme paternine geri döner.
Bel fıtığında neler etkilidir?
Doktor muayenesi yapılan kişinin tetkikleri ve klinik değerlendirmesi yapılır doktor tarafından gerekli medikal ve cerrahi işlemlere karar verilir. Eğer doktorumuz fizik tedavi ve rehabilitasyon ile rahatlayacağını öngörüyorsa fizik tedaviye yönlendirir.
Fizik Tedavide doğru değerlendirme sonrasında uygulanan birçok tedavi yöntemi vardır. Bunlardan biri Fizyoterapistler tarafından uygulanan Manuel Terapidir.
Manuel Terapide hareket açıklıkları ve birkaç fonksiyonel test ile etkilenen bölgeler tespit edilir. Palpasyonla hangi kas spazmda bunlar belirlenir. Bel ağrısında primler kasa eşlik eden sekonder kaslar da tespit edilir fasya değerlendirilir. Üst dokunun gevşetilmesi ve primer ağrının tespit edilmesi için kupa masajı, myofasyal gevşetme teknikleri uygulanarak doku rahatlaması sağlanır. Omurlara mobilizasyon yapılarak kemik dokuya yapışan ligament ve tendonlarda gevşetme sağlanır. Primer kaslardaki ağrı kaynağı ortaya çıktığında tetik nokta terapisi yapılır. Kalça, bacak, karın ve sırt bölgesindeki kaslar esneme egzersizleri ile kalıcı bir rahatlık sağlanır. Tedavide bütüncül yaklaşıp sadece ağrılı noktayı değil bölgeyi hatta o bölgenin komşu bölgelerini değerlendirmek çok önemlidir.
Çözülemeyen inatçı ağrılarda kişinin günlük yaşamı, sosyal yaşamı ve iş yaşamı da değerlendirilmelidir. Rehabilite edilecek noktaları bulup ağrıya neden olan veya arttıran faktörler tespit edilmeli ve düzeltilmelidir.
Bunların yanı sıra derin kaslarda meydana gelen spazmlarda kişilerin psikolojik kökenli kaygı ve strese bağlı ağrıları var mı değerlendirilmeli gerekirse psikologdan destek alınmalıdır.
Vücudumuzda fazla kilololarımız varsa bele binen yükü arttıracağı için tedavinin sürecini uzatır daha etkili sonuçlar için sağlıklı beslenme konusunda diyetisyenden destek alınmalıdır.