Dolar 28,9846
Euro 31,2142
Altın 1.864,65
BİST 7.913,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 19°C
Hafif Yağmurlu
Adana
19°C
Hafif Yağmurlu
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 19°C
Per 19°C

Diz Ağrısının Nedenleri: Yaşlanma, Yaralanma, Obezite ve Diğer Faktör

29 Eylül 2022 00:21 | Son Güncellenme: 3 Kasım 2023 00:22
14

Diz ağrısı, yürüme güçlüğüne neden olabilen bir sorundur. Diz ağrısı genellikle yaşlanma, yaralanma, obezite veya tekrarlayan hareketler nedeniyle ortaya çıkabilir.

DİZ AĞRILARINIZ YÜRÜMENİZİ ENGELLEYECEK DÜZEYE Mİ ULAŞTI?

NEDENLERİ NELER VE NELER YAPABİLİRİZ GELİN ÖĞRENELİM

Vücudumuzdaki en önemli eklemlerden biri olan diz eklemi; yürümek, eğilip kalkmak, çömelmek ve oturmak gibi aktivitelerimizde günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız eklemimizdir. Diz eklemi vücudumuzun en büyük ve en fazla yük taşıyan eklemidir.

Bunun yanı sıra diz eklemine binen yük merdiven çıkarken vücut ağırlığımızın 3 katı, koşarken 7 katına ulaşır. Kilo alma, aktivite artışı, aşırı kullanım gibi durumlarda diz kapağının altındaki basınç artışı aşınmalara ve hassasiyete yol açar. Günlük aktivitemizi engelleyen ve yolunda gitmeyen birşeyler olduğunu gösteren en önemli belirti diz ağrısıdır. Ağrının varlığı uyarıcı amaçlıdır. Ağrı nedeninin öncelikle uzman bir hekim tarafından tespit edilmesi tanısının konması gerekir.

Diz ağrılarına çözüm aramaya başladıysanız size ön bilgi oluşturması açısından diz ağrısı oluşturan nedenleri öğrenmek size fikir oluşturur.

Kemikler, kaslar, kıkırdak dokusu, bağ dokusu ve tendonlarda oluşan hasarlar ağrıya yol açar. Bunlardaki hasarlar bazen antrenman esnasında yapılan ters hareketler bazen aşırı yüklenmeden oluşan travmatik bir durum olabileceği gibi ileri yaşlarda karşımıza çıkan iki diz eklemini de etkileyen kireçleme(osteoartrit) kaynaklı olabilir. Hiçbir yüklenme olmaksızın kendiliğinden meydana gelen diz ağrısı ise ön diz ağrısı olarak adlandırılan patella femoral ağrıyı aklımıza getirir.

Bazı kaslardaki dengesizlikler patella ile diz eklemini oluşturan kemikler arasında uyumsuzluk meydana getirir, bu uyumsuzluk kıkırdaklarda ödeme ve zedelenmelere yol açar. Uzun süre oturmak mecburiyetinde kalan kişilerde kaslarda tembellik oluşur ve diz eklemine aşırı ve dengesiz yüklenme meydana gelir.

Eklem iltihaplanması(romatoid artrit), bursit, gut hastalığı, tendinit, çapraz bağ yaralanmaları, kıkırdak hasarları,menisküs, kilo artışı ve sporcu yaralanmaları gibi birçok nedeni bulunabilecek ağrının nedeninin tespit edilmesi tedavi sürecinde en önemli noktadır. Uzman hekim tarafından tanısı konmuş kişiler cerrahi tedavi, medikal tedavi, fizik tedavi veya günlük yaşamındaki yapılacak düzenlemelerle şikayetleri ortadan kaldırılması hedeflenir.

Uzman hekim tarafından tanısı konulan kişilerin tedavisinde ilk tercihlerden biri fizyoterapi olmaktadır. Bozulan diz biyomekanisi, kaslardaki kuvvet dengesizliği ve esnekliği doğru yaklaşımlar ve egzersizlerle kontrol altına alınır. Diz ekleminde güçlendirilmesi gereken birincil kas üst bacak kası olan Quadriceps kasıdır.

Üst bacak kası kadar çevre kaslarında gücü ve esnekliği önemlidir. Geleneksel fizik tedavi yöntemlerinde sıcak-soğuk ajanlar, elektroterapi, US, lazer gibi yöntemlerle yüzeyel kasların gevşemesiyle ağrıyı kontrol altına almayı hedefleriz. Geçmeyen inatçı ağrılarda manuel terapi yöntemlerinden biri olan tetik nokta terapisi ile etkilenmiş olan patella kemiği altında kalan ligamentler tespit edilir. Özel tekniklerle tespit edilen hasarlı yapılarda 3 veya 5 seans sonrasında ağrı ortadan kaldırılır.  Hasarlı yapıların iyileşme süreci ağrılı bölgenin kanlanmasının arttırılması sonucu onarılma süreci hız kazanır.

Ağrının ortadan kalkması rehabilitasyon açısından yeterli olmamaktadır. Ağrıların yeniden ortaya çıkmasını önlemek amacıyla Fizyoterapistler tarafından uygulanan kişiye özel egzersizlerle eklem hareket açıklığı arttırılır, kaslar güçlendirilir,kişiye uygun spor tavsiyesinde bulunulur, günlük hayatında dikkat etmesi gereken durumlar öğretilir.

Sağlıklı günler…

Fizyoterapist Fatma Yücel

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mobil Teknoloji Haberleri Teknoloji Haberleri Web Hosting