Dolar 28,9846
Euro 31,2142
Altın 1.864,65
BİST 7.913,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 19°C
Hafif Yağmurlu
Adana
19°C
Hafif Yağmurlu
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 19°C
Per 19°C

Pozanti’nin Gururu: Mahmut Hop

17 Aralık 2013 01:47
10

Aydın olmayı ve aydın kalabilmeyi, ünlü düşünürümüz Cemil Meriç’in tarif ettiği “Aydın olmak için önce insan olmak lâzım. İnsan mukaddesi olandır. İnsan hırlaşmaz, konuşur; maruz kalmaz, seçer. Aydın, kendi kafasıyla düşünen, kendi gönlüyle hisseden kişi. Aydını yapan: ‘uyanık bir şuur, tetikte bir dikkat, hakikatin bütününü kucaklamaya çalışan bir tecessüs.” şeklinde hayatına yansıtan ve uygulayan bir karakter MAHMUT HOP.

“Söyleme değil, eyleme değer veren bir tefekkür”. İşte burası tam da kardeşim Mahmut’un hareket noktasını oluşturuyor. Düşüncelerini, ideallerini ve planlarını mutlaka doğuracak bir fikir babası! Hissiyatını fiiliyata dökme, fikir adamlığının yanında eylem adamlığını da at başı koşturma ustası.

Ayrıca ben buraya iddialı bir not da düşmek istiyorum, bir eli yağda bir eli balda olan hiç kimse rahatını bozup da ortaya bir şeyler koyma huzursuzluğu yaşamaz. Çünkü emek adamı olmak, dava adamı olmak, ve mücadele adamı olmak fikir huzursuzluğu yaşamaktan geçer.

Mahmut kardeşimde de saydığım bu huzursuzluklardan fazlasıyla birlikte hem ölümsüzleşmek arzusu hem de doğup büyüdüğü Pozantı’ya vefa borcunu ödemek çabası var ve hep de var olacak.

“POZANTI’NIN KURTULUŞ DESTANI”

Pozantı’nın şeref dolu kurtuluş mücadelesi, bayrak davası ve özgürlük savaşı daha önce hiçbir yerde görmediğiniz fotoğraflarla, görüntülerle ve belgelerle ilk kez bu belgeselde yer alıyor!

“Dedemin cephede bıraktığı kol

Her gece rüyama,

Gündüz aklıma, 

Kan renkli bir avuç toprakla gelir. 

Hesap soran sesi Kocatepe’den 

Yankısı İnönü’den, Dumlupınar’dan gelir… “

Ülkemizin temellerinin atıldığı millî mücadele yıllarında çok önemli bir yere sahip olan Pozantı’mızın tarihe malolmuş kurtuluş direnişini konu alan ilk belgesel, Mahmut Hop’un görkemli imzasını taşıyor. “Pozantı’nın Kurtuluş Destanı” isimli belgeselin fikir babası ve yönetmeni olan kardeşim Mahmut Hop, 10 ay süren uzun ve hummalı çalışmanın neticesinde alın teri dökerek, uykusuz kalarak ve nice zorluklara tek başına göğüs gererek kitaplardan ezberimizde kalan tarih bilgisini değil; bizzat o tarihi yapan dedelerimizin ve ninelerimizin yani halkın yüreğinde yaşayan acının, namusun ve bilek gücünün tarihini sunuyor bizlere!

Gazeteci Mahmut Hop, Pozantı’nın yakın tarihini, Atatürk’ün “Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan, yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır.”   sözünü kendine destur edinerek bu şanlı tarihi yapanlara, sadakatinden zerre kadar taviz vermeden çok geniş bir perspektiften bütün çıplaklığıyla ve belgeleriyle gözler önüne seriyor.

Bu eser; heyecanıyla, aşkıyla, şevkiyle ve azmiyle bu büyük taşın altına elini sokan kardeşim Mahmut’un ilk bebeği ve aynı zamanda gözbebeği de… O, şimdiki ve gelecekteki Türk evlatlarına tarihimizi öğretmek ve onlara tarih bilinci kazandırmak amacıyla çıktığı bu yolda aynı zamanda araştırmacı ve azimli ruhuyla da örnek teşkil ediyor. Her iki açıdan da dikkate ve takdire şayan bir eser. Bu bağlamda hem yetişkin Pozantılıların hem de genç Pozantılıların mutlaka ve mutlaka izlemesi gereken bir belgesel “Pozantı’nın Kurtuluş Destanı”. Kanaatimce de tarih bilinci taşıyan herkesin arşivinde bulundurmak isteyeceği bir eser. Özellikle belgeselde röportaj yapılan tanıdık kişileri yani “Pozantılı yaşayan tarih”leri de göz önünde bulunduracak olursak her eve lazım bir belgesel olduğunu söyleyebilirim.

Belgeselin gala gösterimi 25 Aralık 2013 Çarşamba günü saat 14:00’te Pozantı Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılacak. Gönül isterdi ki bazı sudan sebeplerle 25 Aralık tarihi değil de belgeselin anlam ve önemine binaen 25 Mayıs 2014 tarihi tercih edilseydi. Ama ben umuyorum ki bu değerli belgesel Pozantı’nın kurtuluş bayramı olan 25 Mayıs’ların vazgeçilmezlerinden biri olacaktır. Ben şahsım adına Mahmut kardeşimi böylesine kıymetli ve anlamlı bir belgesele imza attığı için buradan da tekrar tebrik ediyor ve kutluyorum. Emeğine, yüreğine ve cesaretine sağlık kardeşim.

Son olarak:

25 Aralık Çarşamba günü saat 14:00’te, anneler; bulaşıkları ve çamaşırları bırakıp babalar iş yerlerinden izin alıp okullar da bütün öğrencileriyle AKM’ye mutlaka akın etsin!

Duyduk duymadık demeyin..!

Not: Mahmut Hop, daha sonra soyadını mahkeme kararıyla “KARAHANLI” olarak değiştirmiştir. Yazım ilk olarak 17 Aralık 2013 günü 5 AĞUSTOS’ta yayımlanmıştır.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
9 Aralık 2016 01:30
30 Haziran 2011 01:37
12 Nisan 2021 00:59
1 Şubat 2010 01:56
29 Mart 2009 01:42
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mobil Teknoloji Haberleri Teknoloji Haberleri Web Hosting