Boyun ve Bel Tutulmaları Sebepleri Oluşum Mekanizması ve Çözüm Yolları
Boyun ve Bel Tutulmaları Sebepleri Oluşum Mekanizması ve Çözüm Yolları
Günümüzde sıkça karşılaştığımız sağlık sorunlarından biri olan boyun ve bel tutulmalarının sebeplerine, oluşum mekanizmasına ve çözüm yollarına değineceğiz.
Boyun ve bel tutulmalarına sebep olan faktör kaslarımızın gergin ve zayıf olmasıdır. Bu gergin ve zayıf kas yapısı günlük yaşamımızda hareketsiz yaşamaya başlamamızla daha çok karşımıza çıkmaya başladı. Teknolojinin getirdiği hareketsiz yaşam biçimine geçtik ve birçok işlerimizi makinalara ,bilgisayarlara bıraktık. Teknolojinin hayatımıza kattığı konfor pahabiçilemez. Elimizdeki bu konforu daha sağlıklı günlerde kullanmak için dikkat etmemiz gereken küçük noktalar var. Örneğin farkında olmadan bilgisayar başında, tablet , telefon ve televizyon karşısında yanlış pozisyonda ve dinlenmeksizin saatlerimizi geçirmemiz sağlığımızı kötü yönde etkiliyor. Çünkü insan vücudu için ”hareket” , yemek-içmek kadar elzemdir.
Normal şartlarda kaslarımız içgüdüsel olarak bizim pozisyon değiştirmemizi sağlar hatta bunu bize biz uykudayken bile yaptırır. Fakat biz yetiştirmemiz gereken çalışmalar, evraklar, mailler; bazende izlediğimiz bir film , dizi ; veya sosyal medyada hipnotize olmuşcasına aynı pozisyonda saatlerce kalarak kaslarımızı ne kadar zorladığımızı fark etmiyoruz. Kaslarımızı bu denli zorlamamız sonucu kaslarımız bizi ağrılarla uyarır, eğer ağrıları dikkate almaz ve kendimizi dinlendirmez isek kaslarımız spazm dediğimiz etkili ve bizi durduran kendi koruyucu mekanizmasını devreye sokar.
Boyun ve bel tutulmasından yakındığımız bu sağlık problemi aslında kas spazmı dediğimiz vücudumuzun bir koruma mekanizmasıdır . Kaslarımız liflerden oluşmaktadır, çalışırken bu liflerin bir kısmını kullanırken bir kısmını dinlendirir. Uzun süreli aynı pozisyonda kas lifleri tamamen dinlenmeden tekrar çalışır bu bizde de yorgunluk ardından ağrı ve son olarak da hareketi kısıtlayan kas spazmlarına neden olur . Yorgunluk ve ağrılarımıza aldırmayıp yetiştirmeye çalıştığımız işimizi veya hipnotize olmuşcasına izlediğimiz bir videoyu sabit pozisyonda kalmaya devam ederek yoruyoruz. Kaslarımız kopma aşamasına gelene kadar zorlanmış ve tam bu esnada vücudumuz kas spazmı sayesinde hareketi kısıtlayarak ve bize ağrı sinyalleri göndererek kas liflerinin kopmasının önüne geçmiştir. Kas spazmı esnasında kas lifleri etrafında adeta bir koruyucu tabaka oluşur.Kas lifleri artık birbirine yapışır ve sertleşir. Vücudunuz artık size engel olur , beni daha fazla yorma der kendini korumaya alır ve hareketinizi engeller.
Biz fizyoterapistler olarak ilgili branş uzman hekim teşhisi ve yönlendirmesi sonrasında gelen bireylerin ağrıyan , spazma giren , hareketi kısıtlanan bu kaslarını mekanik ve fiziksel yöntemlerle rahatlatırız. Kas anatomisine ve fizyolojisine uygun el teknik ve becerileriyle gevşetir ,esnetir ve güçlendiririz. Manuel terapi gibi özel tekniklerin kullanıldığı, elektroterapi , sıcak ajanlar gibi fizik tedavi yöntemleriyle öncelikle gevşemesini sağladığımız kaslarımızı özel egzersizlerle esnetir ağrısını azaltır ve hareketi tekrar kazandırırız. Ağrıları azalan kişilerin bu durumu tekrar yaşamamaları için o kişiye ve probleme özel egzersizlerle kasların güçlendirilmesini sağlarız.
FİZYOTERAPİST FATMA YÜCEL