Dolar 28,9846
Euro 31,2142
Altın 1.864,65
BİST 7.913,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 19°C
Hafif Yağmurlu
Adana
19°C
Hafif Yağmurlu
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 19°C
Per 19°C

Neden Ekmek Tüketmeliyiz?

18 Mart 2021 01:02
15

EKMEK YEMEĞİ BIRAKTIM !!!

Sosyal medyada, televizyonda, gazetelerde bazen de  eş dost ortamında çok duyuyoruz. İyi bir şey yapılmış gibi övünerek söyleniyor bu söz. Bir de ekmek yemeği bıraktım ama kilo veremiyorum versiyonu var. Oysaki vücudumuz için en önemli besin kaynağı ekmektir. Günlük enerjinin ortalama %50ʼsi ekmek ve tahıl ürünlerinden karşılanmaktadır.

İnsan ve hayvanların enerji kaynağının büyük bir kısmı glukoz ve glikojenden sağlanmaktadır. Beynimiz enerji kaynağı olarak da ilk karbonhidratları tüketmektedir.  Karbonhidratlar, insan vücudunda glikojen halinde depolanmakta, açlık durumunda yıkılarak enerji sağlamaktadır. Eğer karbonhidratlar gereğinden daha az miktarlarda alınırsa vücutta normalden çok ketonlar ve asitler oluşur. Bu moleküller vücut sıvılarında asiditeyi arttırır ve kanın alkalitesini azaltır. Eğer kanın alkalitesi çok azalırsa komaya neden olabilir.

Ekmek önemli bir besin kaynağıdır fakat her ekmek aynı besin değerine sahip midir?

Ekmeğin besin öğeleri içeriği, buğdayın saflaştırılma durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Besleyici değeri oldukça yüksek olan buğdayın öğütülme sırasında kepek ve öz kısmının ayrılması, birçok besin öğesinde önemli kayıplara neden olmaktadır. Özellikle düşük randımanlı unlardan yapılan ekmeklerde bu kayıpların daha da arttığı bilinmektedir. Tanenin tamamını içeren tam tahıllar, besleyicilik ve fitokimyasal bileşenler açısından zengindir. Sağlık açısından faydaları bilinen bu bileşenler arasında diyet posası, elzem yağ asitleri, antioksidanlar, fenolik bileşikler,  vitaminler (B, E) ve mineraller (Fe, K, Mg, Se) vardır.

Tam tahıl tüketen bireylerde, bazı kronik hastalıkların riski önemli derecede azalmaktadır: Kalp hastalıkları riskinin %25-36, Tip II diyabet riskinin %21-27,  kanserleri riskinin %21-43, obezite riskinin %47 oranında düştüğü öne sürülmektedir.

Ayrıca tam buğday ekmeğin yoğun/sert olması nedeniyle çiğneme sayısı daha fazladır, hızla yutulmaz. Besinleri çok çiğnediğimizde leptin ( tokluk) hormonu tam görev yaparak iştah azaltır ve doygunluk hissi beyine yaklaşık 11 dakika içinde ulaşır.

Ekmek yemeyi bırakmak yerine yediğimiz ekmeğin tam buğday olmasına dikkat edersek doğru şekilde beslenmiş oluruz.

Unutmayın; ekmek bizim için ulaşılması kolay en önemli enerji kaynağımızdır.

Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mobil Teknoloji Haberleri Teknoloji Haberleri Web Hosting