Pozantı Kongresi’nin 100. Yılı Coşkuyla Kutlandı
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Pozantı’ya gelişi ve Pozantı Kongresi’nin 100. Yılı, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop Beyefendinin katılımıyla coşkulu bir şekilde gerçekleşti.

Sabah saatlerinde başlayan coşku ve kongre heyecanı saat 09.30’da İlçe Kaymakamı Nurettin Yavuz ve Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başladı. Çelenklerin Atatürk anıtına sunulmasının ardından protokol heyeti diğer bir etkinlik için istasyon meydanına geçti.
100 YIL SONRA AYNI DUYGU
5 Ağustos 1920 tarihinde tam 100 yıl önce Ulu önder Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını Pozantı’ya getiren buharlı kara tren, 100 yıl sonra tekrar Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın Ankara’daki temasları sayesinde Pozantı’ya geldi. 1 Ağustos tarihinde İzmir’in Alsancak garından çıkan buharlı kara tren, 3 Ağustos tarihinde Pozantı’ya ulaştı.
CANLANDIRMA DUYGU DOLU ANLAR YAŞATTI
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü 100 yıl önce Pozantı’ya getiren kara trende, bu sefer 100 yıl sonra Sivas Devlet Tiyatroları oyuncuları, Ulu Önder Atatürk’ü canlandırdı. Oyuncu Abdülsamet Sünbül’ün makyajla Atatürk’e benzetilmesi ve Pozantı tren istasyonuna gelişi büyük coşku yarattı. Atatürk’ün temsili karşılanması Pozantı tren istasyonunda tıpkı 100 yıl önce olduğu gibi anbean yaşatıldı. Karşılamada Atatürk’ü canlandıran oyuncu Abdülsamet Sünbül’e İlçe Kaymakamı Nurettin Yavuz ve Belediye Başkanı Mustafa Çay tarafından bir buket çiçek takdim edildi.
Pozantı Kongresi’nin 100. Yıl etkinliğine; TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, Adana Valisi Süleyman Elban, Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Adan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana İl Emniyet Müdürü Doğan İnci, Ak Parti Adana Milletvekillerinden Tamer Dağlı, Ahmet Zenbilci, Abdullah Doğru, CHP Adana Milletvekiller, Müzeyyen Şevkin ve Orhan Sümer, MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, Ülkü Ocakları Adana İl Başkanı Çağrı, Adana’nın İlçe Belediye Başkanları, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürler, mahalle muhtarları ve Pozantılı yüzlerce vatandaş katıldı.
MECLİS BAŞKANI POZANTI’DA
Pozantı Kongresi’nin 100. Yıl kutlamalarına katılmak için Pozantı’ya gelen TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’u istasyon meydanında İlçe Kaymakamı Nurettin Yavuz, Belediye Başkanı Mustafa Çay, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Satılmış Çal ve İlçe Emniyet Müdürü Fatih Uyguralp karşıladı.
TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’a Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın eşi Gülşen Çay Hanımefendi, bir buket karşılama çiçeği takdim etti.
Pozantı Kongresi’nin 100. Yıl Kutlamaları Belediye Aile Çay Bahçesi içerisinde kurulan platform karşısında gerçekleştirildi.
Burada geçekleştirilen etkinlikte Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, açılış ve hoş geldiniz konuşmasını yaparak 2009 yılında belediye başkanı olarak seçildiği günden bugüne dek Pozantı Kongresi’ne verdiği önemi, kongre için kültür yayını olarak çıkarttığı kitapları ve 100. Yıl serüvenini anlattı.
POZANTI KONGREMİZDE ÖNEMLİ MESAJLAR VERİLDİ
Birinci Dünya Savaşı sonunda Anadolu’nun Yunanlılar ve diğer müstemleke güçleriyle birlikte dört bir taraftan kuşatılmaya ve işgal edilmeye başlandığını hatırlatan Vali Elban, “Bu işgal altındaki yerlerden biri de Adana yöremizdi. Gazi Mustafa Kemal önderliğinde milletimiz; yaptığı kongreler, örgütlenmeler, Kuvayı milliye teşkilatlarıyla birlikte işgale karşı ilk günden itibaren direncini göstermiş ve tepkisini ortaya koymuştur. Çok kısa bir süre içerisinde 1920 yılının 23 Nisan’ında TBMM açılmış ve yaklaşık 100 gün sonra da Adana’mız işgal altında olmasına rağmen Pozantı’mızda dönemin Meclis Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları hemen düşmanın burnunun dibine kadar gelmek suretiyle hem ülkemizin işgali hem de mazlum milletlere önderlik etmek için burada çok önemli mesajlar vermişlerdir.” dedi.
Pozantı Kongresi’nin bu anlamda hem düşmana hem de dünyadaki diğer milletlere müstemleke muamelesi yapanlara karşı verilmiş bir gözdağı olduğunu ifade eden Vali Elban, “Bu anlamda bu kongre çok önemlidir. Bu Kongre’den yaklaşık tam 100 yıl sonra yine bir Meclis Başkanımız burada bizleri, kongremizi onurlandırıyorlar. Pozantı Kongresi’nin daha görkemli kutlanmasına, Türkiye ve dünya çapında daha bilinir olmasına vesile olacak bu etkinlikte bizleri şereflendiren Meclis Başkanımıza ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.
STRATEJİK HAMLELERİN EV SAHİBİ POZANTI
TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, “Milli Mücadele ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarihinin en önemli adımlarından ve çok incelikle düşünülmüş stratejik hamlelerinden birine ev sahipliği yapan Pozantı’da, tam 100 yıl sonra aynı gün tekrar toplandıklarını” söyledi.
Pozantı Kongresi’nin 100. yıl dönümünde, Milli Mücadele’nin aziz kahramanlarını ve gazilerini, şehitlerini, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Pozantı Kongresi’nin ebediyete intikal eden mensuplarını rahmetle ve minnetle anan Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üzerinde yaşadığımız toprakların vatanımız olarak devamını mümkün kılan, onların azmi, gayretleri, mücadelesi ve fedakarlıklarıdır. Ruhları şad olsun. Malumunuz, içinde bulunduğumuz bu yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 100’üncü yıl dönümü. Gazi Meclisimizin Başkanı olmak, bizatihi başlı başına en büyük iftihar vesilelerinden biridir. Açılışının 100. yılında, çok anlamlı bir tarihte, Meclisimizin Başkanı olmak ise benim için ayrıca çok kıymetli ve ilave bir iftihar sebebidir. Bunun için Cenabıhakk’a ne kadar şükretsem azdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 100. yılı, tarihimizdeki bir çok önemli ve büyük olayın 100. yıl dönümü aynı zamanda. İşte bugün burada, bunların en önemlilerinden biri için, Pozantı Kongresi’nin 100. yıl dönümü için bir aradayız.”
Pozantı’nın, Çukurova ve Suriye bölgesinin hakimiyeti ile Ankara’nın ve Milli Mücadele’nin geleceği açısından stratejik bir mevkide yer aldığını ifade eden Şentop, Anadolu demir yolunun sona erdiği noktada yer aldığı için de aynı zamanda önemli bir sevkiyat merkezi durumunda olduğu dile getirdi.
Şentop, bu stratejik konumu sebebiyle, Birinci Dünya Savaşı sırasında Irak, Suriye cephelerindeki askerin ihtiyaçlarını Pozantı’dan sevk edilen malzemelerle karşılandığını anlattı.
Pozantı’nın stratejik önemini iyi bilen Mustafa Kemal Paşa’nın, Fransızların kısmen işgal ettiği bölgedeki cepheyi düzenlemek maksadıyla Pozantı’da bir kongre toplanmasını desteklediğini anımsatan Şentop, kongreye ilişkin bilgiler verdi.
Pozantı Kongresi’nin, esasen Milli Mücadele’nin güney cephesinin oluşturulduğu, tarihin askeri, idari ve siyasi bakımdan çok önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Şentop, sözlerini şöyle tamamlandı:
“Tarihi olaylar, olanı biteni anmak, bir heyecanı tekrar yaşamak için değil bugüne bir anlam taşımak, bugünü önceki olayların ışığında değerlendirmek için, yani anlamak için anılır. Pozantı Kongresi ve bir bütün olarak Milli Mücadele, milletimizin tam istiklal, tam bağımsızlık iradesinin, hürriyet sevdasının şartlar ne kadar güç ve ağır olursa olsun geçerliliğini koruduğunu ispat etmektedir. Pozantı nutkunda, TBMM Başkanı Mustafa Kemal Paşa bunu ifade eder, ‘Peygamber’in esaret tanımayan dindar ümmetinin cihat ordularına öncü olmak şerefiyle mübahi bulunan siz aziz Adanalı dindaşlarımız’ der. Adanalılar, esaret tanımamakla, cihat ordularına öncü olmakla övünürler. Bütün bir vatan sathı böyledir. İstiklal savaşını kazandıran işte bu azim, bu kararlılıktır.”
Konuşmaların ardından Mustafa Kemal Atatürk, Fevzi Çakmak ve beraberindeki heyetin trenle Pozantı’ya gelişi ve ulu çınarın altında Mustafa Kemal Atatürk’ün kongre bildirgesini okuması canlandırıldı.