Karagöl ve Çinili Göl Doğaseverlerin Gözdesi Haline Geldi
Niğde’nin Ulukışla ilçesi sınırları içerisinde Orta Toroslar Bolkar dağlarında bulunan doğanın eşsiz güzelliklerini bünyesinde barındıran Karagöl ve Çinili Göl, Torosların zirvesindeki güzelliğe gizemli bir ayrıcalık katıyor.

Toros sıra dağlarının kuzeydoğusunda yer alan 2.650 rakımlı Bolkar Dağlarında bulunan Karagöl ve Çinili Göl, adeta saklı ve gizli bir cennet. Bu iki göl koruma altında olan ve ötmeyen tek kurbağa türü (Rana Holtzi) Toros Kurbağasıyla da dikkatleri çekiyor.
Karagöl ve Çinili Göl, Orta Toroslardaki Bolkar Dağı’nda yer alıyor. Buzul göllerinin en önemlilerinden olan Çinili Göl, yaklaşık 25 bin metrekarelik yüzölçümüne sahip olduğu biliniyor. Doğa ve su sporları kulüpleri, dağcılık kulüpleri ve fotoğrafçıların vazgeçilmez yerlerinden olan Karagöl ve Çinili Göl’e gitmek adından söz ettirecek kadar meşakkatli ve 4 kilometre yaya olarak uzunca bir yürüyüşün ardından ulaşılıyor.
150 Kişilik Doğaseverler Karagöl ve Çinili Göl’de
Adana’da bulunan Prodoss Doğa ve Su Sporları Kulübünün 150 kişilik üyesi de bu hafta sonu Karagöl ve Çinili göl’e tur düzenleyerek çıkartma yaptılar. Mehmet Yakut başkanlığındaki grup 4 kilometrelik uzun bir yürüyüşün ardından göle ulaşarak hatıra fotoğrafı çektirdiler. Prodoss Doğa ve Su Sporları Kulübü Başkanı Mehmet Yakut, kamp kurup yatılı olarak geldiği 150 kişilik doğasever ekibiyle birlikte sık sık buraya ziyaret düzenlediklerini dile getirerek bölgenin zirve kısmı olan pilottepe isimli yere de her geldiklerinde tırmanış yapıp Türk Bayrağı açtıklarını söyledi.
Bölge Koruma Altında
Özellikle ilk göl olan Karagöl’de ötmeyen tek kurbağa türü olan Toros Kurbağası (Rana Holtzi) yaşıyor. Bu nedenle de bölge Niğde Valiliği ve Uluslararası Çevre Örgütleri tarafından korunma altında tutuluyor.
2.500 Rakımda Yaşıyorlar
Boyları 6- 7.5 santimetre olan Toros Kurbağaları Bolkar Dağları’ndaki 2 bin 500- 3 bin metre yükseklikte bulunan Karagöl ve Çiniligöl’de yaşıyor. Erkek olanlarda iç ses kesesi bulunduğu için ova kurbağaları gibi ötmüyor. Göl kenarında yaşayan böcekler ve diğer eklem bacaklılarla beslenen Toros Kurbağası’nın üreme duyusu, Mayıs ayının sonundan ekim ayına kadar olan yaklaşık 4 aylık bir süre içinde aktif olduğu biliniyor.
1984’te Koruma Altına Alındı
Muhabirimizin edindiği bilgilere göre 1984’te doğadaki canlıların ve yaşadıkları ortamların korunması amacı ile düzenlenen “Uluslararası Bern sözleşmesi” ile koruma altına alınan bölge 1999’dan beri Toros Kurbağaları Çevre ve Şehircilik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlıkları, Niğde Valiliği ve Uluslararası Çevre Örgütleri tarafından korunma altında tutuluyor. Ayrıca Ulukışla’ya bağlı Maden Köyü’nde Maden-Der adıyla Kurbağaları Koruma Derneği kurulmuş olup, derneğin amacı Toros kurbağalarının korunmasını sağlamak.