Pozantı’da Sessiz Kamp Yaparak Unutulmaz Deneyim Yaşadılar
İşitme engelli, sağır bireyler ve işitsel bireylerin yer aldığı 250 kişilik Codaeller grubu Adana’da sessiz kamp etkinliğinde buluştu.

İşitme engelli, sağır bireyler ve işitsel bireylerin yer aldığı 250 kişilik Codaeller grubu Adana’da sessiz kamp etkinliğinde buluştu.
Ailede tek bir bireyin konuşabildiği codaeller grubu Adana’nın Pozantı ilçesine bağlı doğası ve tarihi yapılarıyla ünlü Belemedik Tabiat Parkında kamp kurdu. 250 kişinin katıldığı kampa sadece işitme engelliler, sağır bireyler ve işitsel bireyler katıldı.
İlk kez düzenlenen bu etkinliği Adana’da ailesinde tek konuşan birey olarak coda olan Keziban Şipar’ın organize ettiği bu kamp etkinliğinin amacı ise “Empati kavramının güçlendiği, insanların toprak anayla buluşarak şehir hayatlarındaki yorgunluklarından birlikte arındıkları ve işitme engelli ile sağır bireylerin ana dili olan Türk İşaret Dili ile iletişimin sağlandığı sosyal farkındalık kampı oldu.
Hazan mevsiminde Pozantı’da bir araya gelen işitme engelliler, doğanın tadını çıkardı. Belemedik’teki tarihi yapılar arasında kamp yapan işitme engellilere tercümanları aracılığı ile bölgenin tarihi dokusu ve coğrafi konumu anlatıldı.
Düzenlediği kampla ilgili açıklama yapan Keziban Şipar “İşitme engelliler ile birlikte bir farkındalık yaratmak istedik. Öncelikle ben bir Codayım. Coda demek, ailede tek konuşan bireye deniyor. Yani anne, baba, abla ya da kardeş işitme engelli demek. Amacımız 23-25 Eylül arasında Uluslararası İşitme Engelliler Haftasını kutlamak için bir araya geldik. Gerek işiten gerek sağırlar gerekse tercümanlar ile normal insanlar arasında engel olmadığını, bizlerinde Türk İşaret Dilimizin olduğunu ve işitme engelliler ile iletişime geçebileceğimiz bir dil olduğunu, işaret dilini öğrenmek ve sağır kültürünü anlamak ve iletişime hiçbir şekilde engel olmadığını göstermek için bu kamptayız. Umarım bu farkındalık herkes için bir farkındalık oluşturur” dedi.
Doğada işaret diliyle iletişim kurmanın zor olmadığını tüm insanlara fark ettirmek amacıyla düzenlenen kampa, Türkiye’nin çeşitli illerinden katılan ve 7’den 77’ye her yaştan işitme engelli bireyler ve işitme engeli olmayan bireyler yoğun ilgi gösterdi.
İşitme engeli olan Hikmet Onat’ın önderliğinde gerçekleşen Sessiz Kamp’a katılan bireyler Kızılcahamam Şahinler Tabiat Parkı’nda kaldıkları süre boyunca çeşitli etkinlikler gerçekleştirerek zamanlarını doğayla ve birbirlerinin hayatlarına dokunarak geçirdiler.