Pozantı’da Gezilecek Yerler: Tarihi ve Doğal Güzellikler
Pozantı’ya geldiğinizde mutlaka gezip görmeniz gereken yerlerin başında Belemedik Yaylası gelmektedir.

Pozantı’ya geldiğinizde mutlaka gezip görmeniz gereken yerlerin başında Belemedik Yaylası gelmektedir. Tekir Yaylası, Armutoğlu Yaylası, Aşar Yaylası, İbrahim Paşa Tabyası, Anahşa Kalesi, Akköprü, Pozantı Anıt Ağaçları, Cemal Paşa Camii ve Çeşmesi görmeniz gereken yerler arasındadır.
Pek çok önemli geçiş yolunun tam ortasında bulunan ilçe, günümüzde de önemini korumaktadır. Kış ayları sakin geçerken yaz aylarında ilçe nüfusu neredeyse iki katına çıkmaktadır. Özellikle harika yayları ve doğal güzellikleri ile sıklıkla ziyaret edilmektedir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra pek çok tarihi yapı da ilçede yer almaktadır.
Belemedik Yaylası
Belemedik Yaylası, ilçe merkezine yaklaşık 12 km uzaklıktadır. Özel aracınızla Belemedik Köyü Yolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Araba yolculuğunuz ortalama 20 dakika sürmektedir.
Belemedik Yaylası Pozantı içinden geçen Çakıt Nehri üzerinde yer almaktadır. Muhteşem bir doğa harikası olan yaylada yaban keçisi, yırtıcı hayvanlar ve farklı türde pek çok kuş görebilmeniz mümkündür. Bölgede aileniz veya arkadaşlarınızla birlikte çadır kurup kamp yapabileceğiniz pek çok alan bulunmaktadır.
Bölgede taştan ve ahşaptan yapılan ve konaklama hizmeti veren evler de mevcuttur. Çevrede temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz herhangi bir yer bulunmadığı için gelmeden önce yanınızda gerekli olan tüm ihtiyaçlarınızı getirmelisiniz. Doğa harikası olan bölgede yürüyüş yapabilir ve muhteşem manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Pozantı için seyahat programınız hazır olduğunda, konaklama seçenekleri için Adana Pozantı Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Tekir Yaylası
Tekir Yaylası, ilçe merkezine 7 km uzaklıktadır. Özel aracınızla Toros Caddesi veya D750 üzerinden kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Trafiğin yoğunluğuna bağlı olarak yolculuğunuz ortalama 10-15 dakika sürmektedir.
Doğa turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan Tekir Yaylası, bölge halkı tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Özellikle yaz aylarında pek çok ziyaretçi bölgeyi piknik yapmak ve kamp kurmak için tercih etmektedir. İlçenin eşsiz doğasını yansıtan bölgede huzurlu ve keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Yürüyüş yapabileceğiniz pek çok alan mevcuttur. Her yıl Eylül ayının 1’inde Geleneksel Yayla Şenlikleri düzenlenmektedir. Tatilinizi özellikle tarihe denk getirirseniz, harika lezzetlerin tadına bakabilir ve şenliklere katılabilirsiniz.
Armutoğlu Yaylası
Armutoğlu Yaylası, ilçe merkezine yaklaşık olarak 13 km uzaklıktadır. Özel aracınızla Gökbez Köyü Yolu üzerinden kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Farklı orman yapısıyla öne çıkan Armutoğlu Yaylası’nda köknar ve çam ağaçlarına bol bol rastlayabilirsiniz. Harika iki ağacın dışında kır çiçekleri, ardıç ağacı ve daha pek çok bitki türüne de rastlayabilirsiniz. Yaylaya daha çok dinlenmek ve şehir gürültüsünden uzak kalmak isteyenler gelmektedir. Doğa manzarasıyla görenleri kendine hayran bırakan yaylayı mutlaka gezi listenize eklemelisiniz.
Doğa tutkunlarının da sıklıkla tercih ettiği bir yer olan bölgede doğa yürüyüşüne çıkabilir ve çevreyi keşfedebilirsiniz. El değmemiş pek çok alanıyla öne çıkan yayla, doğa ile iç içe olmayı sevenlerin tercih ettiği yerlerden biridir. Armutoğlu Yaylası’nda kamp alanları da bulunmaktadır. Aileniz ve sevdiklerinizle kamp yaparak geceyi geçirebilirsiniz. Yaylada konaklamak için pek çok ev de bulunmaktadır.
Aşar Yaylası
Aşar Yaylası, ilçe merkezine yaklaşık olarak 14 km uzaklıktadır. Özel aracınızla Pozantı-Çamardı Yolu’nu kullanarak rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Harika doğasıyla öne çıkmaktadır. Pek çok tatilcinin uğrak noktaları arasında yer alan yaylada kamp kurabileceğiniz ve piknik yapabileceğiniz alanlar da bulunmaktadır. Şehir dışından birçok yerli ve yabancı turist kamp yapmak için bölgeyi tercih etmektedir. Özellikle doğa ile iç içe olmayı seviyorsanız, mutlaka yaylayı gezi listenize eklemelisiniz.
Aşar Yaylası bölgedeki diğer yaylalardan daha geniş bir alana sahiptir. Yaylada görebileceğiniz pek çok doğal güzellik bulunmaktadır. Gelmeden önce fotoğraf makinenizi mutlaka yanınızda getirmelisiniz. Bölgede çam, köknar, sedir ağaçları gibi pek çok farklı ağaç türü de bulunmaktadır. Konaklama hizmeti veren pek çok ahşap ev de bulunmaktadır. Bölge halkı tarafından oluşturulan meyve bahçeleri de yaylaya ayrı bir hava katmaktadır. Keyifli ve huzur dolu bir gün geçirebileceğiniz yerlerden biridir.
İbrahim Paşa Tabyası
İbrahim Paşa Tabyası, ilçe merkezine yaklaşık olarak 16 km uzaklıktadır. Özel aracınızla Tarsus-Ankara Otoyolu üzerinden kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
İbrahim Paşa Tabyası Osmanlı Dönemi’nden kalma önemli tarihi yapılar arasındadır. Tekir Kalesi olarak da bilinen Tabya, Pozantı-Adana arasında bulunan Tekir Boğazı’na yapılmıştır. Osmanlı Dönemi paşalarından olan İbrahim Paşa tarafından savunma sistemi olarak inşa ettirilmiştir. Harika manzarası ise bölgedeki en güzel tarihi yapılar arasındadır.
Beş tabyadan oluşan İbrahim Paşa Tabyası, Osmanlı Dönemi’ni yansıtan mimarisiyle dikkat çekmektedir. Yuvarlak olarak inşa edilen yapıda kullanılan tüm malzemeler bölgeden temin edilmiştir. Kültür Bakanlığı tarafından 1986 yılında Taşınmaz Kültür Varlıkları listesine alınmıştır. Keyifli bir tarih yolculuğuna çıkmak için bölgeyi de mutlaka gezi listenize eklemelisiniz.
Anahşa Kalesi
Anahşa Kalesi, ilçe merkezine yaklaşık olarak 7 km uzaklıktadır. Özel aracınızla Adana-Aksaray Yolu üzerinden kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
Anahşa Kalesi Bizans Dönemi’nden kalma tarihi eserler arasındadır. Eskikonacık Kalesi olarak da bilinen kale, bölgeyi daha iyi savunmak amacıyla yapılmıştır. Döneminin mimarisini tam olarak yansıtan kalenin kalıntıları günümüze kadar gelmiştir. Kale yaklaşık olarak 1200 metre yükseklikte bulunmaktadır. Duvarları yaklaşık olarak 7 metre yüksekliğinde ve 1 metre 30 cm kalınlığındadır. Kale inşasında kesme taşlar kullanılmıştır.
Harika bir görünüme sahip olan kale içerisinde su sarnıçları ve kalın surlar bulunmaktadır. Ziyaretçilere eşsiz fotoğraflar çekme imkanı sunan kaleye gelmeden önce mutlaka fotoğraf makinenizi yanınızda getirmelisiniz. Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınan kaleyi gezi listenize eklemelisiniz. Dört mevsim gelip ziyaret edebilirsiniz.
Ak Köprü ve Mesira Alanı
Ak Köprü, ilçe merkezine yaklaşık olarak 6 km uzaklıktadır. Özel aracınızla Adana-Pozantı Yolu üzerinden kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Ak Köprü, konum olarak Şekerpınarı’nda yer aldığı için Şekerpınar Köprüsü olarak da bilinir. Tarihi geçmişi 9. yüzyıla kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Genişliği 6 metre olan köprünün uzunluğu ise 83 metredir. Geçmişte pek çok ordu savaşa giderken Ak köprüyü kullanmıştır. Özellikle I.Haçlı Seferi ile Osmanlı’nın Mısır Seferi’ne katılan askerlerin bu köprüyü kullandığı bilinmektedir.
2000 yılında restore edilen köprü pek çok ziyaretçi çekmektedir. Köprü, sarımtırak renkli kesme taşlar kullanılarak inşa edilmiştir. Restore edildikten sonra orijinal hali bozulmamıştır. Kültürel miraslar arasında yer alan Ak köprüyü gezi listenize mutlaka eklemelisiniz.
Ak Köprü’nün bulunduğu alanda piknik yapabileceğiniz mesire yerleri de bulunmaktadır. Aileniz veya arkadaşlarınızla piknik yaparak muhteşem manzaranın tadını çıkarabilir ve doğa ile iç içe harika bir gün geçirebilirsiniz.
Pozantı Anıt Ağaçları
Pozantı Anıt Ağaçları, ilçenin farklı noktalarında yer almaktadır. İlçeye geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken anıt ağaçlarından biri Çetinlik Dağı Ormanı’nda bulunmaktadır. Burada bulunan Sedir ağacı 635 senedir dimdik ayaktadır.
Belemedik Köyü’nde bulunan Çınar ağacı ise 200 yaşındadır. Sonuncu anıt ağacı ise Bürücek Yaylası’nda yer almaktadır. Bölgede bulunan ağaç ise Ceviz ağacıdır ve 380 senedir ayaktadır. Tarihi ağaçların bulunduğu bölgelere sıklıkla pek çok ziyaretçi gelmektedir. Üç ağaç en eski ağaçlar arasında yer almaktadır. Tarihi ağaçların gölgesinde dinlenmek ve eşsiz güzellikleri yerinde görmek mümkündür.
Cemal Paşa Camii ve Çeşmesi
Cemal Paşa Camii ve Çeşmesi, ilçe merkezinde yer almaktadır. İlçedeki tek tarihi eser olma özelliğiyle dikkat çekmektedir. Çok yakın bir konumda olmasından dolayı yürüyerek hızlı bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Kolordu Komutanı Ahmet Cemal Paşa tarafından 1919 yılında yaptırılmıştır. Caminin şadırvan bölümünde bir çeşme bulunmaktadır. Cemal Paşa Camii ve Çeşmesi, ilçeye geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi bir eserdir. Cami günümüzde bazı dini günlerde kullanılmaktadır.
Pozantı halkı tarafından Merkez Camii olarak bilinen cami, Cumhuriyet döneminde tamir ve bakım yapıldığından orijinal yapısı bozulmuştur. Caminin yan duvarında mermer bir kitabe bulunmaktadır. Kitabenin üzerinde Osmanlı Türkçesiyle yazılmış bir şiir yer almaktadır. Çeşmenin üzerinde de Osmanlıca yazılmış bir beyit bulunmaktadır. Cemal Paşa Çeşmesi kaynaklara göre camiden sonra inşa edilmiştir. Tamir ve onarımı da camiyle aynı dönemde yapılmıştır. Pozantı’yı ziyaret ederken mutlaka gezi listenize eklemeniz gereken önemli tarihi yerlerden biridir.