Aldığı Hibe ile 3 yıldır Evinin Geçimini Sağlıyor
Adana’nın Pozantı ilçesinde 3 yıl önce aldığı hibe ile ceviz fidanı üretim tesisi kuran Havva Kapuz ve Mustafa Kapuz çifti, evlerinin geçimini buradan kazandıkları para ile sağlıyorlar.

Pozantı ilçesine bağlı Hamidiye Mahallesinde ikamet eden ve daha önce meyvecilikle uğraşan Havva ve Mustafa Kapuz çifti tüp halindeki ceviz fidanını alıp satarken aldıkları hibe ile birden hayatları değişti.
Adana Tarım İl Müdürlüğünde 15 gün kurs gören anne Havva Kapuz, girişimcilik belgesini aldıktan sonra 2016 yılında genç çiftçi projesi hibe programına başvurdular. Başvuru sonucunda aldıkları 30 bin TL ile 1200 rakımda 14 dönüm arsa üzerine 20 bin adet ceviz fidanı dikerek üretim alanı kurdular. 3 çocuk sahibi olan Havva ve Mustafa Kapuz çifti, şimdi tüm işlerini ceviz fidanı üreterek geçiriyorlar ve yılda 50 bin TL kazandıklarını belirtiyorlar.
Çocuklarını buradan edindikleri kazanç ile büyütüp okuttuğunu dile getiren 38 yaşındaki Havva Kapuz, “Evimizin geçimini meyvecilik ile karşılarken bir yandan da ufak ufak tüpte ceviz fidanı alıp satıyorduk. Daha sonra yaşadığımız bölge neticesi ve cevize olan rağbet sebebiyle eşimle birlikte bu işi büyütmeye karar verdik. Önce İlçe daha sonra da İl Tarım Müdürlüklerine giderek çeşitli bilgiler edindim ve 15 gün kurs görerek girişimcilik belgesi aldım. Bu belgelerimle 2016 yılında genç çiftçi projesi hibe programına başvurdum. Buradan aldığımız 30 bin TL hibe ile üzerinde çeşitli meyveler bulunan tarlamızı ceviz fidanı üretim tesisi haline getirdik. Şimdi burada ürettiğimiz fidanları Türkiye’nin her yerine satıyoruz.” Dedi.
48 yaşındaki evin reisi baba Mustafa Kapuz ise ceviz üretim tesisi işine izlediği haberlerden eşinerek başladığını belirterek, “Eşimin de dediği gibi daha önce tüpte fidan alarak bu işi yapıyorduk. Bir gün bir haber izledim. Balıkesir’in Bandırma ilçesine bağlı Yenice köyünde 200 hanenin hepsi de ceviz fidanı üretiyor ve Türkiye’nin %70 ceviz fidanı isteğini karşılıyorlardı. Ben de düşüm ki neden Pozantı’da da üretim yapılıp burada üretilen fidanlar istihdam sağlamasın? Bu fikri eşimle paylaştım. Eşim kurslara gidip sertifika ve çeşitli belgeler aldı hibe programına başvurduk. 30 bin TL hibe ile 14 dönümlük bahçemizi ceviz fidanı üretim tesisine çevirdik. Şimdi Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerine ceviz fidanı satıyoruz. Daha önce tüplü fidan satımı yaparken yıllık 15 bin TL kazanırken şimdi 50-60 bin TL arasında kazanç sağlıyoruz. Hatta ceviz fidanlarını sökme zamanında 5-6 adet kadın işçi bile çalıştırıyoruz.” Dedi.