Dolar 28,9846
Euro 31,2142
Altın 1.864,65
BİST 7.913,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 19°C
Az Bulutlu
Adana
19°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 19°C
Per 19°C

Adana’daki Kaçış Rampaları Hayat Kurtarıyor

Güneydoğu ile Doğu Akdeniz’i Ankara’ya bağlayan otoyolun Pozantı ve Tarsus bölümüne yapılan acil kaçış rampaları birçok kazanın önüne geçti. 2012 yılında hizmete giren Türkiye’nin ilk acil kaçış rampasında bugüne kadar tam 167 kaza önlendi.

Adana’daki Kaçış Rampaları Hayat Kurtarıyor
12 Aralık 2019 01:43 | Son Güncellenme: 7 Kasım 2023 01:45
26

Fren ya da patlayan lastik, böyle bir durumda kaza tehlikesini bertaraf etmek kaçış rampalarıyla mümkün. Adana’da 7 yıl önce kullanıma giren kaçış rampaları onlarca hayat kurtardı. Pozantı-Tarsus otoyolunda bugüne kadar toplam 167 kaza bu rampalar sayesinde önlendi.

Pozantı-Tarsus arasındaki bu kesim Türkiye’deki otoyollar arasında en yüksek eğime sahip. Ağır vasıta şoförleri bu uygulamadan oldukça memnun. Pozantı Tarsus otoyolu üzerinde 4 adet kaçış rampası bulunuyor. 200 metre boyunda 6 metre genişliğindeki kaçış rampalarının zemini ise mucur döşeli.

Ağır taşımacılığın yoğun olduğu Pozantı-Adana-Tarsus otoyolunun Tekir Rampası olarak da adlandırılan yüksek eğimli bölümüne, ağır taşıtların fren arızaları nedeniyle oluşabilecek can ve mal kayıplı kazaların önüne geçilmesi için 2012 yılında “Türkiye’nin ilk Acil Kaçış Rampası” yapılmıştı. İşte bu acil kaçış rampası, ağır taşıtların fren arızaları nedeniyle oluşan olası bir kazayı önleyerek hayat kurtarmaya devam ediyor.

Otoyol eğiminin %6 olduğu Pozantı otoyolunun Tekir rampasına 340 metre uzunluğundaki rampada 195 metre uzunluğunda yerçekimi ivmeli çakıl yatağı bulunuyor. Bu çakıllı yatak eğiminin %11 yüksek olması ve 6 metre genişlik ile 60 cm derinlik nedeniyle freni patlayan araçların kaza yapmalarının önüne geçiyor.

Karayolları Mersin 5. Bölge Müdürlüğü sorumluluğundaki Pozantı–Akçatekir Otoyolu üzerinde toplam 4 adet kaçış rampası bulunuyor. İlki, 1 Eylül 2012 tarihinde açılan 195 metre uzunluğundaki birinci rampada 48 adet, 8 Kasım 2013 tarihinde açılan 265 metre uzunluğundaki ikinci rampada 46 adet, 10 Şubat 2014 tarihinde açılan 330 metre uzunluğundaki üçüncü rampada 8 adet ve 20 Şubat 2014 tarihinde açılan 381 metre uzunluğundaki dördüncü rampada ise 65 adet olmak üzere bugüne kadar toplam 167 kaza önlendi.

Peki, Bu Kaçış Rampalarının Pozantı Yönündeki Önemi Nedir?

Pozantı-Adana arasındaki bu kesim Türkiye otoyollarındaki en yüksek eğimi olan kesim olması nedeniyle çok büyük önem arz ediyor. Çünkü Çukurova’da üretilen tarım ürünlerinin İç Anadolu’ya naklinde kullanılan en önemli aks olarak yer alıyor.

Kamyon kullanan Sadullah Özdemir muhabirimize yaptığı açıklamada “Kaçış rampaları her an için hayat kurtaracak nitelikte yapılmış. Ben geçen sene böyle bir olaya şahit oldum. Bir arkadaşımız frenleri ısıtmış, motoru patlatmış birazda süratli gitmiş ve kaçış rampasına girerek hayatı kurtuldu.  O arkadaşın narenciye yükünü de ben kendi aracıma aktardım ve Ankara’ya götürmüştüm. Bu nedenle kaçış rampaları çok güzel bir şey.” Dedi.

Adana’dan Bolu’ya yük götüren şoför Mustafa Vurucu ise “Kaçış rampaları karayollarının son zamanlarda yaptığı en önemli bir buluşlardan biri diye düşünüyorum. Özellikle yolun yabancısı olanlar, balatası ısınanlar arkadaşlar için ideal bir çözüm ve hayat kurtarıyor. TIR kullanıcısı olarak hepimizin başına her an her şey gelebilir o yüzden yolun acemisi olan arkadaşların dikkatli olmalarını tavsiye ederim.” Dedi.

Pozantı Medya / Genel Yayın Yönetmeni
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mobil Teknoloji Haberleri Teknoloji Haberleri Web Hosting